3 variante pentru a va gasi parteneri de calatorii

Cati dintre voi nu v-ati gasit la un moment dat in situatia de a avea timp si buget planificat pentru o vacanta, dar sa nu aveti cu cine merge; din diverse motive, prietenii nu au concediu in aceeasi perioada, sau nu va mai potriviti la destinatii, sau partenerul de viata are prea mult de lucru, sau nu exista deloc, sau pur si simplu parca v-ati saturat de acelasi grup cu care mergeti si vreti sa mai faceti o schimbare.

De cand am inceput sa vizitez si alte locuri decat Romania, am evitat ideea de oferta agentie si mers cu grupul si programul facut de altcineva. De obicei, aveam prieteni apropiati in locurile in care alegeam sa le vizitez si astfel experienta era mult personalizata si programul era mai relaxat si pe gustul meu. Imi este clar ca nu voi merge cu un grup decat in destinatii foarte indepartate, probabil (Africa, Asia), unde as prefera sa las riscurile inerente unor calatorii pe taramuri diferite de Europa pe mana unor agentii specializate si eu doar sa ma bucur de experienta, fara sa ma ocup si de organizare.

In timpul calatoriilor mele am intalnit oameni care m-au pus in legatura cu grupuri care organizeaza vacante, cu buget limitat si care aduc impreuna oamenii cu preferinte asemanatoare pentru destinatii.

Una din aceste initiative este Singles Camp-format in Sibiu cu scopul de a aduce impreuna oameni care calatoresc si isi doresc sa impartaseasca experientele lor. Am participat la unul din proiecte, un week-end la munte in Sinaia, combinat cu o sesiune de coaching si remarc ca am cunoscut oameni foarte deschisi, simpatici, ne-am amuzat foarte bine impreuna, desi abia ne cunosteam si a fost o experienta pozitiva. Se fac excursii atat in week-end cat si pe perioade mai lungi, (coordonatorul proiectului are si agentie de turism), se viziteaza atat colturi din Romania cat si din alte parti ale lumii (Europa, preponderent). Daca aveti nevoie de idei de vacanta, consultati programul pe 2013, chiar pe prima pagina se afiseaza acesta. Recomand seriozitatea organizatorilor, pe care i-am intalnit live la evenimentul de la Sinaia si cred ca oricine va merge intr-unul din proiectele organizate de acestia nu va fi dezamagit. Puteti afla mai multe despre proiect si care e scopul acestuia, aici.

O alta initiativa pe care o gasesc tare interesanta este Miramont. O prietena pasionata de calatorii, mi-a povestit despre grup si din curiozitate am intrat la ei pe site; nu am ajuns sa merg cu ei in nici o excursie, dar l-am cunoscut pe organizator la una din intalnirile organizate pentru excursia in Maroc. Cum ma intorsesem de curand de acolo si eram curioasa sa vad ce program ofera ei, am decis sa merg si eu la prezentare; a fost prezent si ghidul local din Marrakesh, care are si o agentie (Travel Boss), iar programul oferit arata exact ca cel facut de mine in vacanta, dar intr-un timp mai scurt. Preturile oferite pe excursii sunt foarte bune si oamenii care se inscriu sunt tineri, de gasca, dornici de calatorii si noi provocari. Puteti vedea pe site-ul lor ce excursii au facut si ce proiecte sunt pentru 2013. De asemenea, pentru a fi pusi la curent, va recomand inscrierea in grupul de discutii yahoo, desi as fi preferat o varianta de inscriere prin email direct sau RSS feed. Pentru preturile indecent de mici sa nu va asteptati la conditii de 5 stele. Una din excursiile care mi-au facut cu ochiul este Israel, in martie, 350 euro, cazare in hostel si avion inclus. Un pret super ok, daca va mai luati 300-350 eur pentru cheltuiala la obiective, mancare si suveniruri, cred ca va alegeti cu o vacanta frumoasa pentru un pret pentru toate buzunarele. M-as fi inscris si eu, doar ca ma asteapta Cirque du Soleil cu show-ul Immortal in Barcelona in aprilie, cam greu cu zilele libere la un interval asa de scurt. Organizatorul Miramont e pasionat de calatorii, se vede in modul cum povesteste si ii zambesc ochii cand vorbeste de proiectele anterioare facute si as incerca odata sa merg intr-o excursie propusa de ei (am auzit ca e posibil sa organizeze si Thailanda in 2013).

Varianta cea mai interesanta de a gasit travel buddies mi s-au parut forumurile de pe platforma couchsurfing. Site-ul il cunosc de cativa ani buni, dar nu am participat activ la el decat de cateva luni, cand am ajuns sa cunosc calatori care vin in Romania si sa ma intalnesc cu un localnic care mi-a servit de ghid o zi in Marrakech si mi-a aratat colturile mai neumblate de turisti. Nu utilizez platforma pentru gazduire, prefer sa imi organizez singura cazarea; dar imi place sa socializez, cred ca este o modalitate excelenta de a cunoaste destinatia unde mergeti prin ochii unor localnici. Am ajuns sa cunosc si forumurile, unde sunt multe anunturi postate de genul merg in zona X in perioada Y, cine are aceeasi destinatie? sau vreau sa fac trei luni o excursie in Asia, pe traseul Z, cine vrea sa ma acompanieze, macar pe o parte din drum. Cred ca e excelent, oamenii comunica si foarte usor puteti sa ajungeti sa nu calatoriti singuri. Sigur ca exista mereu un grad de risc, pe care vi-l asumati, dar cu ceva comunicare inainte pentru a cunoaste caracterului omului si cu un dram de noroc, cred ca puteti alege persoana potrivita pentru travel. In plus, pe forumuri gasiti tot felul de informatii interesante de la calatorii care au fost in destinatiile unde mergeti si voi, puteti sa va planificati calatoria mult mai bine discutand cu 2-3 localnici, decat citind un intreg ghid de Lonely Planet.

Daca mai stiti si alte astfel de initiative, locale sau globale, astept comentariile voastre.