Cele doua capete ale firului

Modelul personal

Am fost invitata sa tin un workshop despre  particularitatile varstei la una dintre clasele din scoala unde sunt psiholog scolar. M-am pregatit asa cum fac de obicei… Mi-am creionat  pasii workshop-ului- obiective, metode,  cum aranjez sala, materialele necesare si am lasat spatiul pentru creativitate si spontaneitate…pentru cursanti.

Cursantii mei sunt parintii. Parintii unor copilasi de 9-10 anisori. Intrand in sala am descoperit ca eram atat de emotionata incat nu reuseam sa-mi adun gandurile si ideile. Nu mai spun ca-mi uitasem si materialele ( creioane, plastilina etc. ) si  hartiile de flipchart stateau aruncate pe o masa pentru ca uitasem sa-mi aduc suport. Atunci am realizat, stand concentrata pe ceea ce simtem, ca oamenii din fata mea erau incordati, obositi, saturati pana peste cap de toti expertii care veneau  sa le explice cum se educa un copil, cum se educa copilul lor.

Erau nesiguri si violenti in reactii, iscau discutii cu tenta personala. Erau obositi ,dar energici in acelasi timp cand trebuia sa-si spuna parerea, sa se apere. Se atacau reciproc si apoi se victimizau si cereau mediere. Vorbeau unii peste altii si apoi se facea o liniste apasatoare. Toate plecate de la faptul ca grupul de copii este catalogat de scoala ca fiind  unul cu multe conflicte interne si cu multa violenta.

“Dar de ce oare? Pentru ca sunt unul-doi copii violenti. Dar cine sunt ei, al meu sigur nu este. Al meu sigur nu face. Dar ce sa faci daca esti provocat?” Asa ca daca tot eram acolo si aveam si meseria asta pompoasa…uite cine o sa descopere. PSIHOLOGUL SCOLAR. Eu eram inca un “om al scolii” care  pentru ei, venea sa le spuna ca nu si-au educat bine copiii, ca nu se pricep la ceea ce fac…ca am venit sa-i evaluez . Era un fel de extemporal la lectia “ cum sa fii un bun parinte”.Dupa ce am ascultat toate opiniile si am incercat, fara sa reusesc, sa fac in asa fel incat sa vorbim pe rand…am inceput sa-mi notez ideile pe tabla.

Imi veneau tot felul de lucruri  pe care, ipotetic facandu-le, as fi putut sa aflu ce se intampla acolo.

Atitudini

  • Empatie!
  • Congruenta!
  • Validarea emotionala !
  • Numirea  emotiei!
  • Acceptare !
  • Reflectare!
  • Autenticitate!

Asa ca, am captat atentia. M-am purtat asa cum am simtit. Am incercat sa fiu  “prezenta” , “ acum si aici”. Le-am reflectat cele auzite: spaimele lor, incongruentele, temerile si problemele. Putem schimba ce se intampla in jurul nostru   in momentul in care ne schimbam noi .

Asa ca am inceput cu mine.

Ce pot sa fac eu pentru ei.  Pentru fiecare in parte si pentru ei ca grup. Le-am propus o intalnire unu la unu , parinte – copil,  sambata si duminica. Sa incercam sa adunam date despre fiecare. Ce resurse avem si cum putem sa le folosim. Sa identificam adevaratele nevoi ale grupului si apoi  sa facem un program personalizat. Este o problema arzatoare si daca este lasata asa se extinde.

Hai sa rezolvam asta.  Acum. Am luat o foaie de hartie si am inceput sa fac programari. Cand esti obisnuit cu un anumit tip de comportament iti este greu sa accepti si o alta cale, pentru ca cea veche ti-a adus beneficii. “ A…pai trebuie sa venim si noi. Pai , dumneavoastra trebuie sa va ocupati de copii si sa lucrati cu ei. Ce traba am eu daca fiul meu se bate cu celalalt la scoala. Este problema voastra aici. Acasa este cuminte .   Il luati pe ala care l-a provocat si il pedepsiti ca daca nu, eu l-am invatat pe al meu… DACA DA IN TINE, DAI, CE ESTI MAI PROST?” Apoi s-au auzit si alte voci :  “ Eu vin, si eu, si eu….” Primul pas a fost facut.

Exemplul personal.

Parintele este cel de la care se “ molipseste” copilul ,  isi insuseste modele comportamentale, ablitati sociale viitoare. Daca parintele este implicat, copilul prinde curaj sa se implice si el. O sa vedem ce o sa aduca acest demers. Un lucru este cert.