Austra – zeița luminii a electrizat Club Control

Nu vă gândiți la vântul care bate secetos în țara noastră, căci acela e austrul. Noi vorbim despre Austra, trupa canadiană care poartă numele zeiței luminii din cultura letonă (și care, întâmplător sau nu, este și cel de-al doilea prenume al solistei, Katie Stelmanis) și care a concertat aseară pe mica scenă din Club Control.

Luați-vă răgaz câteva minute și permiteți-vă să vă-ndepărtați de zona muzicală în care vă afundați urechile zilnic și ieșiți un pic la suprafață să experimentați. Asta am făcut noi aseară, și am dat cu urechile de Austra, pe care i-am descoperit ca pe o trupă cu multă energie pozitivă, dar care paradoxal, ascunde în muzica lor electro-pop multă melancolie și sentimentalism.

Foto: Liviu Iorgulescu

De vină, cu ghilimelele de rigoare, pentru aceste emoții generate, este timbrul lui Katie, care a fost pregătită pentru o carieră de cântăreață de operă și care s-a dovedit a fi stăpână pe fiecare tempo, pe care l-am auzit clar și perfect din punct de vedere muzical și la fel și pe mânuirea clapelor, la un moment dat doar cu o singură mână. O voce ușor gotică, la fel ca apariția ei, dar în același timp caldă, care se împletește foarte frumos cu ritmurile electronice și pe care o poate duce în diferite direcții cu foarte mare putere. A fost un ritm perfect sincronizat între instrumente, pe care am reușit să le disting și să le aud pe fiecare-n parte, chiar și alături de vocea puternică a lui Katie și o prezență tumultoasă.

E de apreciat că în evenimentele pe care le-am văzut în ultimul timp, se pune din ce în ce mai mult accent pe identitate, care prezintă foarte mult interes pentru public.

Dincolo de muzica pe care o cântă trebuie să-l privești pe omul de pe scenă nu numai ca artist, ci și ca individ cu o personalitate aparte. Întocmai ca la concertul Perfume Genius, eveniment organizat tot de OneDay, există o fină delimitare între identitatea artiștilor și muzica pe care o compun. Muzică pe care o vei înțelege doar acceptând că ceea ce se vede va avea repercusiuni și în ceea ce vei auzi, pentru că este o revărsare a sentimentelor și a ceea ce stă în interiorul tău.

De pe ultimul EP am ascultat doar piesa care dă numele acestuia, Habitat, însă am ascultat într-o oră și jumătate de concert, majoritatea pieselor de pe cele două albume, de la Painful Like, Lose it, Beat and the Pulse, Home, dar și două piese noi care au sunat foarte bine. Așteptăm și albumul nou despre care am citit că se lucrează și pe care vor fi prezente probabil și cele două piese pe care le-am ascultat aseară.

Contrastul dintre energia și naturalețea mișcărilor lor pe scenă și ceea ce se ‘citește’ în versuri este destul de mare, dar tocmai asta îi face pe Austra să fie o apariție atât de interesantă, cu un aer care te vrăjește și te ține în loc pe tot timpul concertului. Am asistat cumva la o piesă de teatru muzicală, pe care o priveai atent și curios în timp ce îți inundai urechile cu diverse sunete create.

Vă recomandăm să ascultați Austra live, de puteți. E de o forță și o melancolie demnă de atenția celor care vor să experimenteze și alte genuri muzicale mai aparte.