Cum determina pozitia Romaniei pe blog clima tarii?

Pozitia Romaniei pe glob este cea care determina clima tarii noastre. Caracterul climatic al tarii noastre este temperat continental. Climatul de depresiuni este o categorie cu proprietati aparte. Acesta este cunoscut si sub denumirea de climat pentru depresiuni intramontane si submontane. Inversiunile termice sunt un element obisnuit ce caracterizeaza clima depresiune.

Inversiunile termice se concretizeaza in ierni cu temperaturi scazute, caracterizate de geruri puternice, si in primaveri cu temperaturi putin mai ridicate, datorate foehnului. Acesta clima depresiune cu inversiuni termine poate fi intalnita in umratoarele depresiuni: Ciuc, Giurgeu, Petrosani, Hateg, Maramuresului, Dornelor, culoarul Timis-Cerna, Zarand, Beius. Din categoria depresiunilor submontane se remarca din acest punct de vedere depresiunile: Tazlau-Casin si Cracau-Bistrita.

Clima depresiune specifica Depresiunii Coliniare a Transilvaniei este asemanatoare cu cea de dealuri inalte. Pozitia in interiorul arcului carpatic ii da acesteia o clima depresiune de adapost in timpul anotimpului rece, cu influente oceanice, un climat umed si moderat din punct de vedere termic. Precipitatiile sunt de aproximativ 600-800 mm anual iar vanturile predominante sunt cele de Vest. Clima depresiune se caracterizeaza prin prezenta Vantului Mare, un tip de Foehn, in depresiunea Fagaras.

Clima depresiune Beiusului

Aceasta clima depresiune este determinata de asezarea in partea sud-estica a judetului Bihor, fiind la adapostul Muntilor Codru Moma si Bihorului. Acestia multi influenteaza clima din zona prin oprirea maselor de aer polar continnentale ce vin dinspre est. Climatul este de tip temperat continental moderat daca tinem cont de clasificarile standard. Temperatura medie anuala variaza intre 8 si 10 grade Celsius iar cea a lunii ianuarie intre -1 si 0 grade Celsius. Luna cea mai ploioasa in zona este iunie.