Cum frigi un steak de 1 kilogram?

În România nu prea vezi fripturi de felul acesta. Motivele sunt multe (nu se prea vând cut-uri de un kilogram sau mai mult, nu se vând pentru că nu se cer, oamenii sunt speriați de dimensiune, uneori sunt speriați de preț, mulți se gândesc că-i prea mare bătaia de cap să frigi o astfel de bucată etc) și, deși nu mi-am propus să le demontez, voi veni azi cu câteva argumente în favoarea steakului de un kilogram.

Sfaturi pentru a frige o friptura de 1 kilogram

În ceea ce privește răspunsul la întrebarea din titlu, el se găsește în linkul de la punctul 3, citiți cu atenție și veți înțelege de ce am preferat link și nu să scriu încă o dată aceeași poveste).

  1. Când frigi o bucată de carne mare, pierderea ta e mai mică (adică ea nu scade la frigere la fel ca o bucată mică, spre exemplu, bucata pe care am fript-o zilele trecute a pierdut 12% la frigere).
  2. Dintr-o singură friptură hrănești 6-8 oameni. Sigur, dacă ești singur sau sunteți doar doi, o friptură de felul acesta poate fi prea mult. Partea bună e că odată friptă, dacă nu exagerezi cu ținutul pe foc, carnea e foarte bună inclusiv rece, în sandwichuri și salate, chiar și a doua zi.
  3. Să frigi o bucată de carne groasă de 3-4 centimetri e ușor, indiferent cât e de mare suprafața cărnii. În fond, grosimea, temperatura de frigere și timpul sunt factorii care contează, suprafața e neglijabilă atâta timp cât ai o tigaie sau un grătar suficient de mari pentru a o cuprinde în totalitate (trebuie să ai grijă ca toată suprafața cărnii să capete căldură în mod egal).
  4. O bucată mai groasă poate să-ți ofere o crustă mai groasă (despre curstă și formarea ei, în curând, tot aici), lucru care-i chiar important, dacă apreciezi gustul.
  5. Să frigi bucăți mari de carne e spectaculos, fără îndoială. Atâta timp cât poți să justifici actul prin cele enumerate mai sus, nu te teme și aruncă pe grătar o felie generoasă de ceafă de mânzat, de antricot ori vrăbioară, te asiguri în felul ăsta că petrecerile tale vor fi ținute minte mult timp:).