Cum sa ne facem singuri site-ul cu ajutorul WordPress

Exista numeroase platforme online prin care ne putem face un site gratuit pentru a ne promova o afacere sau in cu totul alt scop. Din pacate daca folosim astfel de platforme vom avea un site pe un subdomeniu, adica site-ul nostru va avea in domeniu numele platformei pe care construim paginile web, ceea ce nu este deloc placut pentru ca daca avem o afacere pe o nisa cu competitori nu vom ajunge niciodata la credibilitatea celor cu un domeniu propriu.

Din fericire nu trebuie sa avem cunostinte avansate pentru a ne face singuri un site cu domeniu propriu, adica unul care sa aiba o adresa de tipul „siteulmeu.ro” si nu „siteulmeu.numeleplatformei.com”, care este mult mai lung si inestetic. Pe net exista numeroase tutoriale despre cum se face un site fara a avea cunostinte tehnice si fara a cheltui foarte multi bani.

Pentru cei fara cunostinte de programare recomandam platforma WordPress pentru a face singuri site-ul astfel incat sa arate cu adevarat profesionist. Mai sunt si alte platforme, insa aceasta este cea mai folosita. O sa ramaneti surprinsi sa vedeti cate site-uri mari si complexe folosesc aceasta platforma.

Folosind acest mijloc de a ne face site-ul trebuie sa ne procuram trei lucruri de baza: un domeniu, hostingul si tema (templateul sau design-ul) site-ului. Hostingul este furnizat de firme specializate in acest sens. Datele din care este compus un site trebuie sa stea pe un server care sa fie online tot timpul. Practic prin cumpararea hostingului se inchiriaza un astfel de spatiu pe un server. Domeniul poate fi cumparat de la firma de hosting sau de pe rotld.ro in cazul domeniilor .ro. Tema sau sablonul vine in completarea a ceea ce face WordPress. Ca sa nu intram in prea multe date tehnice vom spune doar ca este cea care da aspect site-ului.

Pasii necesari construirii unui site pe WordPress

Cumpararea domeniului. Un site nu poate exista fara un domeniu. Dupa cum am spus acesta poate fi cumparat de la o firma de hosting. In general pretul pentru un an este in jur de 10 euro. Este recomandabil sa il cumparam de la firma de la care cumparam si hostingul pentru a ne fi mai usor ulterior.

Cumpararea hostingului. Exista si firme care ofera hosting gratuit pentru domenii proprii, insa nu ne putem astepta la servicii de calitate si in plus daca pica site-ul nu putem cere despagubiri sau o rezolvare rapida a situatiei. Dupa ce hostingul este cumparat el trebuie sa fie „legat” de domeniu prin DNS-uri. De regula daca domeniul si hostingul este cumparat din acelasi loc acest lucru se realizeaza automat.

Instalarea WordPress. Se realizeaza din cPanel si nu este foarte complicata insa daca suntem la primul site e mai bine sa rugam firma de hosting sa faca acest lucru. Ulterior pe mail vom primi datele de logare in site. Schimbarea temei si incarcarea continutului. La instalarea WordPress se primeste o tema standard care este foarte simpla. O putem pastra sau o putem schimba cu una gratuita sau premium (cele premium sunt pe bani, pleaca de pe la 25 euro si pot ajunge pana la 100-200 in functie de complexitate). Pe wordpress.org exista foarte multe teme gratuite din care putem alege.

Acestia sunt toti pasi esentiali pentru ca site-ul sa fie online. De aici incolo urmeaza sa incarcam continutul dorit si pe langa putem instala diverse plugin-uri pentru a face site-ul mai util sau pentru orice alte motive (functionalitati extra). Plugin-urile le putem lua gratuit de pe site-ul mentionat mai sus.