Invitatie la dezbatere privind gestionarea cainilor fara stapan

Primaria Municipiului Bacau organizeaza miercuri 27 august 2014, ora 12.00 la sediul Directiei Salubrizare Agrement Parcuri din str.Constantin Ene nr.3 (garajul Primariei) o intalnire cu autoritatile, organizatiile neguvernamentale si voluntari preocupati de problematica gestionarii cainilor fara stapan la nivelul municipiului Bacau.

 Va fi prezentata situatia din cadrul Adapostului pentru caini fara stapan, programul privind remedierea deficientelor, propuneri si modalitati de colaborare in vederea imbunatatirii modului de gestionare a cainilor fara stapan pe raza municipiului Bacau.

 Asociatia Iubim Natura a luptat mult pentru realizarea acestor obiective:

http://iubimnatura.ro/adevarul-despre-adapostul-de-caini-al-primariei-bacau-ep-1/

http://iubimnatura.ro/video-cameras-city-halls-public-dog-shelter/

http://iubimnatura.ro/important-pentru-iubitorii-de-caini-comunitari/

http://iubimnatura.ro/adapostul-de-caini-al-primariei-bacau/

http://iubimnatura.ro/adapostul-de-catei-al-primariei-bacau-tur-gratuit/

 Mai jos gasiti cateva chestiuni pe care le cerem pentru o abordare serioasa si profesionista in problema cainilor comunitari:

 1. Tarcul mare sa fie despartit in mai multe tarcuri mici in asa fel incat sa nu mai existe caini liberi pe cele 14-20 hectare.
 2. Program de promovare a adoptiei prin bannere stradale, site, targuri etc.
 3. Sterilizare gratuita (sustinuta pe banii Primariei Bacau) la toate cabinetele veterinare din Bacau pentru maidanezi si metisi. Cabinetele trebuie sa aiba obligatia de a retine datele de identificare ale persoanei care a adus cainele, poze ale cainelui, zona in care a fost gasit etc.
 4. Microcipare gratuita strans legata de sterilizarea gratuita. In acest fel putem verifica cainele, putem face o baza de date concreta
 5. In privinta sesizarilor: caini raniti, maltratati etc. Sa existe un numar care sa functioneze non-stop si la care sa se raspunda la apeluri. Aici putem ajuta si noi, ONG-urile de profil, sa dam o mana de ajutor si sa ne implicam direct: sa mergem la sesizari, sa intervenim etc.
 6. Cainii raniti sau bolnavi gasiti pe strazile Bacaului sa poata fi dusi imediat in Adapost si sa fie ingrijiti acolo, evitandu-se astfel cheltuielile costisitoare ale iubitorilor de caini din Bacau care nu pot trece nepasatori.
 7. Dotarea strazilor principale, pentru inceput, cu suporturi care sa aiba pungi pentru strangerea mizeriilor dupa cainele personal. Desi suntem constienti ca este obligatia proprietarului sa aiba aceste pungi la el, consideram ca este foarte important ca Primaria sa vina in intampinarea cetateanului facandu-se astfel si o educatie si un fel de contrangere a acestuia de a folosi aceste pungi. Important e ca fiecare astfel de suport sa aiba in apropierea lui cosuri de gunoi unde proprietarii de caini sa arunce punga cu mizerii
 8. In toate parcurile sa existe locuri special amenajate pentru caini. Astfel de locuri se pot amenaja si in afara parcurilor mari
 9. Colaborarea in realizarea unui contract de adoptii care sa aiba si implicatii juridice pentru proprietarii care adopta si apoi abandoneaza. Contractul trebuie sa include printre altele obligativitatea ca stapanul cainelui sa permita ONG-urilor de profil sa viziteze cainele la locatia unde a fost adoptat de cel putin 2 ori pe luna. 
 10. Necesitatea infiintarii a cel putin inca un adapost gestionat de primaria Bacau. Acest adapost ar trebui sa functioneze 24/24 si sa primeasca in primul rand cazurile de urgenta: caini accidentati, caini bolnavi etc. Acest mini-adapost trebuie sa fie gratis pentru maidanezi si metisi si cu plata pentru restul. In acest fel s-ar putea asigura si o anumita sustenabilitate financiara. Tot aici, pana la definitivarea unui astfel de proiect, Primaria Bacau poate sustine cazurile de urgenta printr-un contract cu medicii veterinari pentru preluarea acestor cazuri si decontarea ulterioara din banii Primariei
 11. Legat strans de 10, dar poate exista si separat, este necesitatea unei ambulante veterinare care sa deserveasca mai multe: preluarea cazurilor urgente de la sesizari; deplasarea in anumite locatii pentru sterilizari (platforme industriale, sate din imprejurimi etc.)