Prezentare Dell Inspiron 17r 7720

Astăzi vreau să vă prezint un notebook ceva mai performant, ce ar putea înlocui cu succes desktop-ul vostru de acasă sau de la birou. După cum probabil ați citit și în titlu, este vorba de Dell Inspiron 17r 7720, un notebook recent lansat, pe care am avut plăcerea și onoarea să-l primesc timp de o săptămână în teste.

Sincer, am auzit foarte multe cuvinte de laudă la adresa acestui Inspiron 17R, însă după cum probabil știți că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și majoritatea review-urilor sunt scrise doar în scop de marketing, a se înțelege pupincurism, mi-am zis că trebuie să testez personal acest produs înainte de a-l recomanda cunoscuților sau vouă, cei ce-mi citiți blogul.

După cum vă spuneam, Dell Inspiron 17r 7720 este conceput în special pentru lucrul acasă ori la birou și chiar poate înlocui cu succes desktop-ul actual. În ciuda faptului că este un laptop, adică portabil, spun că este recomandat să-l utilizați acasă sau la birou, datorită dimensiunilor și greutății pe care o are, ce practic îl fac cam greu de manevrat în public sau într-un spațiu restrâns. Practic, acest laptop nu se adresează celor ce au nevoie de portabilitate, și în cele ce urmează o să vă convingeți și de ce, deoarece nu am luat în calcul numai dimensiunile sale.

Displayul unui Notebook Dell Inspiron 17r 7720

Dell Inspiron 17r 7720 prezintă un display imens de 17.3 inch, ce are la bază tehnologia LED însă care din punctul meu de vedere a fost puțin neglijat. De ce spun asta? Pentru că deși acest laptop este dotat cu o placă video de ultimă generație, Nvidia GT525M, capabilă să redea o rezoluție FullHD, display-ul este limitat la rezoluție maximă de 1600×900 pixeli. Și m-am convins încă o dată de zgârcenia celor de la Dell. Eu spre exemplu aș putea să trec fără nicio problemă peste acest aspect, însă pentru pasionații de jocuri ori pasionații de filme, acest aspect ar fi categoric un minus peste care nu s-ar putea trece cu vederea.

În schimb, mi-au plăcut balamalele solide, care deși fac display-ul ceva mai greu de deschis, au forța necesară pentru a susține greutatea display-ului de 17.3 inch, chiar și atunci când este deschis la un unghi mai mic.

Tastatura este completă, ceea ce înseamnă că include și partea numerică și este absolut senzațională. Spre deosebire de tastaturile Acer spre exemplu, ale căror taste sunt suspendate în aer și la contactul cu „rama”, scot acel „click”, aceasta nu scoate nici cel mai mic zgomot. Pe lângă asta, tastele sunt foarte aerisite și vin în ajutorul celor ce scriu mult ori lucrează ca și DTP.

Mai mult de atât, în partea superioară, tastatura mai prezintă 3 hotkey-uri configurabile, care predefinit sunt scurtături către Control Panel, Setările display-ului, respectiv External Display, ce vă ajută să trimiteți semnalul display-ului către un monitor extern printr-o simplă apăsare.

Touchpad-ul este extrem de generos ca dimensiuni și se comportă excelent atâta timp cât aveți degetele uscate. Atunci când degetele voastre încep să transpire, navigarea este ceva mai greoaie însă atâta timp cât veți folosi acest laptop la birou, cel mai probabil împreună cu un mouse, nu ar fi o problemă.

În schimb, acumulatorul în 6 celule este destul de slab și nu m-a impresionat deloc. Deși în specificații se menționează o durată medie de viață de 3 ore, vă spun că această valoare este destul  de exagerată. În condiții de stres, adică utilizare la maximum cu WiFi activat, durata de viață a acumulatorului este de aproximativ o oră, cu o marjă de eroare de +/- 10 minute să zicem.

În cazul în care utilizați laptop-ul în condiții „normale”, adică navigat pe internet, lucrul cu documente etc, acumulatorul poate rezista până la o oră și jumătate, însă oricum, aceste valori sunt cu mult mai mici decât cele trecute în specificații.

Performanțe Dell Inspiron 17r 7720

Dell Inspiron 17r 7720 vine cu un procesor Dual Core, Intel Core i5 2430M, ce lucrează la o frecvență de 2.4Ghz, respectiv 2.9Ghz în TurboBoost, atunci când este suprasolicitat. Procesorul în sine este foarte puternic și vine în ajutorul vostru fie că sunteți pasionați de multimedia, fie că lucrați cu aplicații complexe. Ba chiar mai mult, acest procesor îi mulțumește și pe împătimiții de jocuri deoarece împreună cu placa video dedicată destul de puternică, poate reda fluent și ultimile noutăți în materie de jocuri.

Memoria are o capacitate de 4GB și lucrează la o frecvență de 1333Mhz. Din punctul meu de vedere este suficientă și garantat va face față cu ușurință atât în multitasking cât și în unele jocuri mai pretențioase, în cazul în care sunteți adeptul lor.

HardDisk-ul are o capacitate destul de mare, de 640GB însă viteza la care funcționează este modestă, de 5400RPM și afectează rata de transfer. Eu sincer prefer harddisk-urile cu o capacitate mai modestă, dar care lucrează la 7200RPM. Viteza de transfer se poate observa cu ochiul liber. Practic, performanțele sunt medii, adică nici prea prea nici foarte foarte, știți vorba aia.

Placa video dedicată, GeForce GT525M are o capacitate de 2GB DDR3 și un Bus de 128Bit și vine în ajutorul împătimiților de jocuri. La acest capitol, nu am putut să o testez la maximum și singurul joc pe care l-am instalat a fost Starcraft 2, pe care l-am jucat la o rezoluție maximă de 1600×900 și detalii maxime, mai puțin AntiAlising.

La capitolul audio, design-ul și amplasarea difuzoarelor și-au spus cuvântul. Dell Inspiron 17r 7720 vine cu un întreg sistem audio dacă îi pot spune așa, format din două difuzoare stereo și un mic subwoofer de 3W, amplasate în partea inferioară a laptop-ului, pentru o rezonanță cât mai bună. Fidelitatea sunetului este păstrată chiar și atunci când volumul atinge limita maximă. Este o senzație foarte plăcută.

Cooling – Sistemul de răcire

Dell Inspiron 17r 7720 este foarte silențios și își menține o temperatură constantă, situată între 48-53°C, utilizat la parametrii normali. În cazul în care este suprasolicitat pe o perioadă îndelungată, temperaturile pot atinge și 77-78°C însă o valoare constantă nu ar trebui să depășească 74-75°C. Destul de mult aș putea spune însă este de înțeles, atâta timp cât procesorul lucrează la o frecvență de 2.9Ghz.

Deasemenea, placa video este dotată cu un cooler suplimentar și temperaturile sunt mult mai joase decât ale procesorului, fiind situate undeva la 54°C în condiții extreme, respectiv 38-39°C în condiții normale, IDLE.

Conectivitate

Primul lucru ce mi-a sărit în ochi a fost portul USB 3.0, mai exact porturile, deoarece Inspiron N7110 prezintă 2 porturi USB 3.0 și un port USB 2.0. Pe lângă acestea, mai beneficiază de o intrare Combo eSata/USB2.0 prin care puteți conecta un mediu de stocare extern, pentru a lucra la viteze superioare, în comparație cu clasicul USB. Bineînțeles, ca și oricare alt laptop, acesta mai vine însoțit de un port VGA și unul HDMI pentru trimiterea semnalului video către o sursă externă și două mufe Jack de 3.5mm pentru căști respectiv microfon.

Păreri PRO și CONTRA Dell Inspiron 17r 7720

Avantaje

  • Performanțe foarte bune, mai ales placa video și procesorul și temperaturi de lucru decente.
  • USB 3.0
  • Tastatura ce a cunoscut perfecțiunea.
  • Sunetul excelent și sistemul de răcire silențios.
  • Poate fi considerat un Desktop replacement.

Dezavantaje

  • Durata de viață a acumulatorului, de aproximativ o oră.
  • Prețul

Concluzii

Vă recomand acest laptop în cazul în care doriți să-l utilizați acasă ori la birou sau în preajma unei surse de curent. Performanțele sunt remarcabile însă durata de viață a acumulatorului este mai puțin decât modestă.

Practic, acest lucru se adaptează nevoilor fiecăruia, astfel încât poate fi folosit atât pentru suportul lui multimedia foarte bine pus la punct, mai ales pentru calitatea sonorului, poate fi folosit atât în aplicații puternice de birou, cu un consum ridicat de resurse și poate fi folosit chiar și pentru jocuri deoarece va face față cu brio garantat.