Remedii pentru sîni crăpaţi – de la uleiul de cătină la protectoarele Chicco

Nouă, femeilor, ne este dat să suferim. Toată lumea crede că naşterea este suferinţa culminantă, dar nu este aşa. Grosul suferinţelor revine perioadei postnatale. Unul dintre chinurile cele mai mari sunt sînii crăpaţi. Şi nu numai din cauza că însăşi rănile sunt dureroase, dar şi din cauza că este o durere ce durează mult în timp, bebeluşul îţi provoacă răni noi şi ţi le adînceşte pe cele vechi la fiecare alăptare, adică la fiecare două ore! Iar companiile (Canpol Babies, Chicco ş.a) fac banipe seama durerii noastre punîndu-ne la dispoziţi numeroase soluţii care ne-ar alina durerea şi ne-ar uşura buzunarele.

Cînd îmi făceam valiza pntru a pleca la maternitate, cineva m-a sfătuit să iau cu mine şi ulei de cătina, în caz că-mi crapă sînii. Ah, nu ştiam atunci că sînii crapă în orice caz! Şi uleiul de cătină, la drept vorbind, nu ajută la nimic, mai mult, sfîrcurile devin atît de gingaşe încît crapă şi mai mult. Plus la asta sînii trebuiesc spălaţi de fiecare dată înainte de alăptare de ulei. Este un chin peste măsură, mai ales dacă locuieşti în Moldova, unde spitalele nu au apă caldă. Plus la toate, încpuie-ţi noaptea, copilul ţipă de foame, iar tu trebuie s-o zbugheşti la baie pentru a-ţi spăla sînul – groaznic!

Apropo, cu crema pentru copii

Nici lăsatul sînilor la aer liber nu ajută, deşi uşurează durerea, iar dacă aveţi un copi, cum e Mateiţă al meu, ăruia îi place să stea la sîn, apoi aţi sfeclit-o rău… Copilul nu-ţi lasă timp să îţi tămăduieşti rănile. Mateiţă al meu mînca uneori laptic cu sînge…

Într-o zi soţului i se făcu milă de suferinţele mele şi îm aduse  o pereche de protectoare de la Chicco, foarte scumpe şi foarte folositoare, dacă e să credem instrucţiei. Şi să ştiţi că, necătînd la preţul pipărat, acestea sunt un lucru bun… doar că Mateiţă al meu nu ia suzeta în guriţă, dară mite urgia aceea de protector! Protectoarele sunt asemenea unor tetine uriaşe care se îmbracă pe sîn. Adevărul e că mă durea mai puţin, dar sunt foarte incomod de folosit – ele nu se fixează de sîn şi trebuie să le ţii cu mîna şi oricît nu le vei ţine, laptele preţios oricum va curge pe alături.

Ne-am chinuit cu Mateiţă două zile – eu încercam să-l învăţ să sugă prn protector, el, încercînd să mă convingă că aceasta este un lucru inutil. Evidet, Mateţă a cîştigat. Dacă cineva doreşte, vă pot vinde la preţ redus protectoarele, le sterilizaţi şi le folosiţi!

Ce m-a ajutat cu adevărat, a fost tot un produs de la Chicco- Rondelele cu Hidrogel (Hydrogel Nursing Pads), care sunt nişte rondele asemeni celor de vată, doar că o parte a lor este unsă cu hidrogel, o soluţie care tămăduieşte rapid rănile şi joacă rol de antiseptic prevend răspîndirea bacteriilor. Unicul dezavantaj – sunt al naibii de scumpe, mai ales avînd în vedere că rondele necesită schimbate la fiecare 24 ore.

Da, doare, da, se cheltuie o grămadă de bani, dar nimic nu se compară cu acea plăcere de a pune copilul la sîn şi de a-l vedea mîncînd… Este o plăcere enormă, care merită toate chinurile şi banii. Şi credeţi-mă, nu m-am gîdit niciodată că eu voi fi cea care va spune asemenea cuvinte.