Temperatura de frigere – altă abordare

Frigerea cărnii roșii în tigăi (sau pe grătare) încinse foarte tare sau cel puțin mendiu, e o practică obișnuită pe care am recomandat-o eu însumi și pe care o recomand în continuare.

Nu pot însă să ignor faptul că se poate și altfel, dar nu ușor altfel ci cu totul și cu totul altfel, lucru care-mi arată din nou că nu există o metodă absolut corectă în vreme e toate celelalte sunt absolut greșite, cu alte cuvinte, foarte multe probleme au cel puțin o soluție, dar dacă ne dăm o șansă, putem găsi și altele, cel puțin la fel de bune, poate chiar mai bune.

Problemele cu care va confruntati cand frigeti carnea acasa

Una dintre problemele cu care sunt convins că vă confruntați cu toții când frigeți carne acasă, în tigaie, e cantitatea de grăsime care sare din tigaie, stropind aragazul. Nu e ceva grav, se curăță ușor dacă acționezi repede, dar parcă-i mai bine dacă ai mai puțin de lucru. În acest sens, am încercat o tehnică pe care o folosesc de obicei când gătesc piept de rață sau altă bucată cu piele, când vreau să obțin o crustă crocantă.

Am pus câteva bucăți de mușchiuleț Aged Prussiana în tigaia rece, unsă cu ulei. Nu am condimentat carnea defel înainte, dar e adevărat că am lăsat-o la temperat o jumătate de oră. Tigaia s-a încins încet, carnea a început să se cloreze și, la 3 minute după ce a început să sfârâie, am întors-o.

Am constatat că avea o crust frumoasă,brună, colorată întens. Am presărat sare și piper peste carne și am continuat frigerea pentru alte trei minute. Cu 30 de secunde înainte de a lua carnea de pe foc am pus în tigaie o lingură de unt clarifiat și am mai condimentat cu sare și piper. Am îmbăiat scurt carnea în untul topit și aromat și am lăsat-o apoi să se odihnească 5 minute.

Cum se taie carnea?

Am tăiat carnea în felii pe care le-am așezat pe felii de baghetă unse cu brânză topită de mine. Lângă carne am mai pus felii subțiri și crude de dovlecel și avocado, iar pe deasupra puțină brânză de oaie cu trufe. Simplu, dar grozav de gustos.

Cât despre stropii de grăsime de pe aragaz, soluția e în altă parte (există niște mici plase pe care le poți așeza peste tigăi, dar nu-s fanul lor), după cum bănuiam. Nu e grav, important e că a ieșit bine mâncarea și că mi-am demonstrat că poți frige excelent o bucată de vită chiar și când pornești cu tigaia rece.