Tutorial: cum poti face un blog?

Nu vă aflaţi încă printre cei ce au un blog? Intraţi în comunitatea online, faceţi-vă noi prieteni şi actualizaţi zilnic pagina dumneavoastră personală cu informaţiile dorite, fie ele ştiri, comentarii, simple impresii, fotografii sau videoclipuri preferate.

Dacă unii folosesc blog-ul pe post de jurnal, pentru a ţine prietenii la curent cu tot ceea ce e nou sub soare, alţii aleg să scrie ştiri, să îşi posteze părerile sau impresiile legate de viaţă, de domeniul politic şi aşa mai departe. Pentru cei cu simţ artistic, blog-ul poate reprezenta un mijloc de a-şi face creaţiile cunoscute.

Creaţi un cont

Primul pas este să vă faceţi un cont pe unul din site-urile care permit crearea de bloguri. Unul dintre cele mai cunoscute este WordPress. Trebuie apoi să vă creaţi un cont. Nimic mai simplu: accesaţi adresa Sign up şi completaţi formularul cu user-ul, parola şi adresa dumneavoastră de e-mail. Nu uitaţi să bifaţi căsuţa care arată că sunteţi de acord cu regulamentul site-ului.

Dacă selectaţi opţiunea „Gimme a blog!”, programul va crea pentru dumneavoastră o adresă de tipul user.wordpress.com. Apăsaţi butonul Next, alegeţi un nume pentru domeniul dumneavoastră (asta în cazul în care doriţi să fie altul decât username-ul ales de dumneavoastră), daţi un titlu blog-ului, selectaţi limba dorită şi continuaţi apăsând butonul „Sign Up”.

Veţi primi apoi un e-mail pe adresa precizată, conţinând link-ul cu care puteţi activa contul creat.

Adăugaţi primele rânduri

Odată ce aţi activat link-ul, puteţi să vă logaţi. Meniul dumneavoastră va avea următoarele opţiuni: scrie, administrează, design, comments, upgrades. Haideţi să adăugăm primele rânduri în noul jurnal. Apăsaţi scrie, introduceţi titlul în prima căsuţă şi apoi textul dorit, în rubrica „Postează”.

Pentru ca textul dumneavoastră să fie găsit mai uşor, puteţi adăuga, in căsuţa „Tag-uri”, câteva cuvinte cheie relevante pentru subiectul tratat. Mai jos, puteţi grupa conţinutul blog-ului dumneavoastră în diverse categorii.

În partea dreaptă, selectaţi statusul articolului: nepublicat, public sau articol în aşteptare. Dacă doriţi să fie un articol privat, bifaţi opţiunea „Keep this post private”. Apăsaţi apoi butonul „Publică”. Veţi vedea următorul mesaj: „Postarea dumneavoastră a fost salvată”, după care veţi putea vizualiza sau edita articolul adăugat.

Administrarea conţinutului

Mergând, în meniu, pe pagina „Administrează”, veţi avea la dispoziţie o listă cu toate posturile dumneavoastră. Le puteţi modifica statusul, le puteţi şterge sau edita. Apăsaţi pe titlul articolului pentru a intra în el din nou şi pentru a face modificări. Nu uitaţi să apăsaţi butonul „Salvează” înainte de a ieşi.

Pentru a şterge un articol, accesaţi panoul „Administrează”, bifaţi căsuţa stânga articolului şi apăsaţi butonul „Şterge”.

Pentru a adăuga poze sau videoclipuri pe în conţinut, aveţi la dispoziţie o seri de butoane, în partea dreaptă a rubricii „Postează”, într-un mic meniu lângă care apare textul „Add media”. Aveţi aici opţiunile „Add an Image” (cu care adăugaţi poze), respectiv „Add Video”.  Întâi, trebuie să uploadaţi imaginile, iar apoi le puteţi introduce în text, apăsând butonul „Insert into post”.

Dacă dotiţi să introduceţi un videoclip de pe site-ul Youtube, va trebui să copiaţi link-ul indicat în dreapta acestuia, unde scrie „Embed”. Reveniţi la blog, introduceţi textul dorit şi după ce aţi terminat, selectaţi din colţul drept al ferestrei „Postează”, pagina „HTML”. Introduceţi, la finalul textului apărut aici, codul copiat de pe pagina Yutube şi salvaţi articolul.

Personalizaţi-vă blogul

Un alt aspect care s-ar putea să vă intereseze este design-ul blog-ului dumneavoastră. Culorile standard pot fi schimbate după bunul plac, accesând panoul „Design”, din meniul principal. Veţi putea alege dintr-o multitudine de teme, în funcţie de stilul blogului şi de propriile preferinţe. Selectaţi tema dorită, şi apăsaţi opţiunea „Activate” din colţul de sus, în partea dreaptă.

Acum că aveţi un jurnal online personalizat şi v-am instruit în tainele administrării blog-ului, nu trebuie să aveţi decât inspiraţie pentru a-l umple. Succes!